LUFC Logo
LUFC LabConsultants
Laboratorium & LIMS support door kennis en ervaring!
Laboratorium en LIMS Consultants
Laboratorium en LIMS Consultants

"LIMS"

LIMS - LES - LIS - ELP - ELN - SDMS - ECM .... ?

De afkorting "LIMS" staat voor Laboratorium Informatie Management Systeem (Software). In de praktijk wordt de term LIMS nog veel gebruikt om een klassiek QC-LIMS aan te duiden, beperkt tot ondersteuning van een eenvoudige QC workflow. De huidige commercieel verkrijgbare "LIMS" software oplossingen hebben een veel breder scala aan functionaliteit en worden ingezet door allerlei soorten laboratoria in diverse marktsegmenten.

De Laboratorium Informatie Management Software markt wordt de laatste jaren bedolven onder het steeds groter wordende aantal afkortingen met bijbehorende marketing kreten. Veel gehoorde afkortingen en termen zijn "LIMS, LES, LIS, ELN, ELP, SDMS, ECM, Cloud, Web-based, Cliƫnt-Server" etc.. Voor de meeste laboratoria, waar eens in de 10-15 jaar nieuwe informatie-management software wordt gekocht, zijn de ontwikkelingen en bijbehorende trends & hypes in labinformatica niet bij te houden en niet op waarde te schatten. Wij gebruiken de afkorting "LIMS" om een breed-functioneel Laboratorium Informatie Management Systeem aan te duiden, alle bovenstaande "afkortingen" te samen. Tijdens een project bepalen wij samen met het laboratorium welke functionaliteit noodzakelijk is en een positieve bijdrage levert aan effectiviteit, efficientie en kwaliteit van het eindresultaat. Op deze manier halen wij de hype en de marketing uit het grote aanbod van laboratorium software en selecteren we op wat nodig is in plaats van op commerciele argumenten.

LUFC verstaat onder een "LIMS": het voor uw laboratorium best passende Laboratorium Informatie Management Systeem. Primair kijken we dus wat uw laboratorium nodig heeft en secundair welke commercieel verkrijgbare lab-software oplossing(en) (QC-LIMS, LES, LIS, ELN, SDMS, ECM ...) dit zouden kunnen invullen.

Sommige laboratoria vertrouwen blindelings op de adviezen van leveranciers, zonder zelf eerst te bepalen wat hun behoefte is ten aanzien van laboratorium informatievoorziening. Elke leverancier probeert de klant, het laboratorium, te overtuigen van zijn zienswijze en de oplossingen waar de bewuste leverancier zelf voor staat. Het hoofddoel van de software leverancier is het verkopen van software (en meestal ook diensten) en vanuit dat oogpunt gezien is zijn oplossing uiteraard altijd de beste.

Wij passen de LabInfoScan toe om de informatiebehoefte van het werkproces op het laboratorium vast te stellen. Welk soort laboratorium informatie management oplossing zou uw workflow en laboratorium medewerkers het best kunnen ondersteunen?

LUFC LabConsultants helpt haar klanten om de best passende labinformatica oplossing en best passende software & diensten leverancier voor uw specifieke laboratorium te selecteren. Uit de ervaringen van de laatste 10 jaren blijkt dat de beste combinatie (software & leverancier) voor elk laboratorium anders kan zijn (en vaak is!).

Wij ondersteunen laboratoria bij de selectie van de bij uw laboratorium best passende LIMS software en -leverancier combinatie.

 

Een LUFC LabConsultants selectietraject bestaat uit:

  • LabInfoScan & workflow analyse
  • Vaststellen van URS & RFP
  • Software en leverancier selectie
  • Contract review
  • Project supervisie en support

 

LUFC LabConsultants is volledig leverancieronafhankelijk. Wij verkopen zelf geen software en voeren geen implementaties uit voor leveranciers.
LUFC heeft geen enkele commercieel belang in een keuze voor een specifieke leverancier.
LUFC werkt uitsluitend in opdracht van het laboratorium en niet voor leveranciers.


Voor additionele informatie of een oriënterend gesprek kunt u contact met ons opnemen.